Yumurta tüketirken nelere dikkat edilmeli?

Pişmemiş yada azca pişmiş yumurta besin zehirlenmesine niçin olabilen Salmonella isminde olan bir tür patojenik bakteri içerebilir, bundan dolayı yumurta pişmemiş yada azca pişmiş olarak tüketilmemelidir. Hem de pişirme işlemi yumurtanın içindeki protein ve biotinin sindirimini kolaylaştırır. Isı, yumurta proteinlerinde yapısal değişikliklere niçin olarak sindirilebilirliği artırır. Mevzuyla ilgili meydana getirilen bir emek verme, insan vücudunun pişmiş yumurtanın proteinin %90,9’unu, pişmemiş yumurtanın proteininin ise %51,3’ünü kullanabildiğini bulmuştur.
Yumurta, metabolizmada mühim görevleri olan biotin için iyi bir kaynaktır. Yumurta beyazında bulunan avidin, biotine bağlanarak vücudun kullanmasını engeller. Yumurta pişirildiğinde avidin yapısal değişikliklere uğrayarak biotine bağlanma kabiliyetini kaybeder ve dolayısıyla biotinin vücut tarafınca emilmesi kolaylaşır. Yumurtanızı yüksek ısıda uzun süre pişirmeyin! Yumurtanın enerjisini artıralım. 1 orta boy yumurta 1,4 mg demir ihtiva eder. Yumurtayı domates, maydanoz, dereotu benzer biçimde C vitamini kaynaklarıyla tüketmek yumurtanın içindeki demirin emilimini artırır. Bununla beraber, yumurta ve peynir de yararlı bir kombinasyondur. Yumurta sarısındaki D vitamini, peynirdeki kalsiyumun emilimini artırır. Yüksek kolesterolüm var yumurta tüketebilir miyim?
Kolesterol her hücre zarı için lüzumlu olan yapısal bir moleküldür ve vücutta fazlaca mühim bir işlev görür. Bununla beraber, yüksek kolesterol seviyeleri kalp hastalıkları riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir. Bir büyük boy yumurta 212 mg kolesterol ihtiva eder, bu miktar öteki gıdalara kıyasla fazladır. Kolesterol seviyeleri yüksek bireyler, yumurtanın yüksek kolesterol içinde ne olduğu sebebiyle tüketiminde tereddüt yaşayabilirler. Sadece meydana getirilen emek harcamalar, yumurtanın kolesterol seviyelerini negatif etkilemediğini ve yumurta yemenin kalp koruyucu tesiri olan iyi kolesterol olarak malum HDL’de artış sağlayabileceğini göstermektedir. Gene de kolesterol seviyeleri yüksek olan bireylerin haftada 3-4 kere yumurta tüketmeleri fazlaca daha güvenli olacaktır. Sıhhatli bireylerde ise günde 1-3 tane yumurta yemenin tamamen güvenli olduğu meydana getirilen çalışmalarla desteklenmektedir.

Son Dakika Haberler