İnsan ömründe genel olarak, iki büyük dönüm noktası vardır; biri erişkinlik diğeriyse orta yaş dönemleridir. Bireylerin, erişkinlik periyodunu yaşayışları farklılık gösterse de genel olarak; ergenliği ne çocuk ne de erişkin olarak sayılmadığımız ve bu aradalığın oluşturduğu baskı dolasıyla fırtınalı bir dönem olarak tanımlayabiliriz. Orta yaş süreci de birçok şahıs için fırtınanın ikinci raundu olabilir.
Orta yaş sendromu nedir?
İnsan ömrünün, teknolojiye bağlı olarak uzaması ile 40 yaşından, 50’lilerin sonuna kadar olan dönemden, orta yaş olarak bahsederiz. Bazı durumlarda, kişinin algılayışına bağlı olarak 37 yaşından itibaren orta yaş krizi deneyimlenmeye başlanabilir. İnsanların, büyük çoğunluğu; bilhassa, adam bireyler, orta yaş sendromu yaşamaktadır. Orta yaş sendromu diyebilmemiz için ayırıcı düşünceler vardır. Mesela; artık oldukca geç, son yaşayışlar ya hep ya asla olarak yaşamalıyım şeklinde çarpıtılmış düşüncelerin kişiyi eline geçirmiş olmasıdır. Gençlik yıllarım geride kaldı olarak düşünen bireyler, gençliğe dair ne var ise katılmalıyım şeklinde bir inanç geliştirebilirler. Mesela; şahıs evli olmasına karşın, genç sevgili arayışına girip kendisini, gençliğinin devam etmiş olduğu şeklinde kendisini ikna edebilir. Orta yaş ile beraber, yaşamın adeta bilançosu çıkarılır. Bu yaşıma kadar neler yaptım; iyi mi yaşadım, işim, mesleğim, evliliğim, evlatlarım ve kök akrabalarım beni ne kadar memnun ve doygunluk etti şeklinde sorularla kişinin, yaşamı ve kendisi sorgulama dönemleridir. İnsanın, belli aralıklarla kendisini sorgulaması aslen, faydalıdır ve bu sorgulama neticesinde kendisini ve hayallerini gerçekleştirebilir. Ergenlikteki hayata sıfırdan başlama ve gelecek kaygısı, orta yaşlarda finansal olarak stabilite elde etmiş ve hatta kariyerinin zirve noktasında olan bireyler tarafınca yeterince yaşayamama hissi ve ölüm korkusuyla karakterize olur. 40 ve 60 yaş arasındaki bireyler, çevrelerinden ve yakınlarından kalp krizi, sıhhat sorunları ve ölüm haberlerini daha oldukca almaya başlarlar. Bu aşamada bireyler, 40 yaşından itibaren yaşamda daha oldukca hareket etmeliyim; daha çok yaşamalıyım şeklinde bir baskı hissedebilirler.
Orta yaş sendromu kimlerde sık görülür?
Orta yaş sendromu, ufak yaşlardan itibaren yaşam mücadelesi içinde olup gençlik yıllarını, hareket kabiliyeti daha geniş bir zeminde yaşayamamış ve kendi seçimlerini yapamamış bireylerde daha oldukca görülmektedir. İstatiksel olarak daha oldukca adam bireylerde gördüğümüzü belirtmiş olsam da normal olarak, bayanlar da bu durumdan etkilenirler. Aniden, evde eşini ve evlatlarını geride bırakıp yeni bir hayata başlamış olan ya da depresyonun ağına takılan birçok hanım kişi vardır. Orta yaş döneminde, depresyonu daha oldukca hanımlarda, büyük yaşam değişimleri ve riskli davranışlara da daha oldukca erkeklerde rastlarız.
Ne kadar zorlayıcı ve ürkütücü gözükse de hayatınızın anlamını keşfettiğiniz ve kendinize her zamankinden daha oldukca kıymet gösterdiğiniz bir devrin başlangıcı olabilir. Çıkmazda hissettiğiniz yada yol ayrımında kararsızlık yaşadığınız durumda psikoterapiden yararlanmak sıhhatli bir seçimdir.
Yaşlanmaktan korkma ve sonsuz gençliği bulma arzuları orta yaş krizini şiddetlendirir
45 yaşlarında iş ve toplumsal dünyadaki deneyimlerle, vakalara karşı geliştirdiği sakinliğiyle ve cinselliğini tanımasıyla insan bambaşka ve rahatlık veren bir olgunluğa erişebilir; her süreci canlı yaşamak için tabulardan olabildiğince uzak durmaya çalışabilirsiniz. Yaş aldıkça gelen bilgeliğin hazzını deneyimlemek için yapmamız ihtiyaç duyulan kişilik algımızı geliştirmek ve kendimize kıymet vermektir. Sizi değersiz hissettirenlerden, onlara ilişik olan tutumlarıyla kendilerini baş başa bırakıp uzaklaşabilirsiniz. Yaşam, her gün yaptığımız seçimler ve bunların neticelerinden oluşur. Meşhur adlar, şaheserlerini orta yaşlarında ortaya koymuşlardır. Tüm dünyada oldukca değişik alanlarda ortaya konan mühim eserlerin, gençlik döneminden ziyade ileriki yaşların derinliğiyle ortaya çıktığını araştırarak öğrenebilirsiniz.
Kabullenmek niçin önemlidir?
Ortada olan bir durumu reddetmek, kendisini şiddetli şekilde göstermesine ve kabul etmek zorunda bırakmasına niçin olur. İnsan ömrünün sonu olduğu ve biyolojik yaşın artmasıyla beraber bazı şeylerin biçim değiştireceği gerçeğini, ne kadar erken kabul edebilirsek o denli sıhhatli yaş almak ve toplumsal hayata uyum sağlamak mümkün olur şundan dolayı, bir taraftan orta yaş krizi yaşadığını inkar edenler vardır. 20’li yaşlarda benimsenen yeme ve uyku ve spor alışkanlıklarına revize etmeden devam etmek ve sıhhat kontrollerini aksatmak bu durumun göstergesidir.
İkinci doğum olan orta yaşlarındaki krizi anlamlı ve canlı bir hayata dönüştürmek mümkündür
Tüm hayatınızı dengelemek ve tekrardan düzenlemek için büyük bir fırsat olarak görmek tamamen kişinin fikir tarzına bağlıdır. Ihmal etmeyin ki siz bitti demeden hiçbir şey bitmez! Seksologlar kısaca cinsellik üstüne bilimsel araştırma meydana getiren bilim adamları,40’lı yaşların bayanlar için en iyi cinsellik yaşama süreci bulunduğunu söylüyorlar. Bilhassa kolektif toplumlarda bayanlar, bu yaşlarda hem toplumsal hem mesleki hayatlarında daha oldukca özgürleşme imkânı bulurlar; özgüvenleri gelişir ve cinselliklerini tam anlamıyla keşfederler.
Araştırmalar ve bilim normal olarak genellemeler sunsa da mevzu insan psikolojisiyse kati yargılardan uzak durmakta yarar vardır. Tüm bu söylemler, kişinin ruhsal ve fizyolojik sağlığı açısından farklılık gösterir. Halihazırda, özgüveni gelişmiş, kişilik saygısı yüksek ve finansal özgürlüğü olan 40 yaşlarında bir hanımla, kişilik saygısı ve özgüveni düşük yada toplumsal yaşamı neredeyse olmayan bir kadının kendisine, cinselliğine ve dünyaya bakış açıları normal olarak oldukca farklıdır.
Cinsellik ve kadınlardan bilhassa bahsetmemin sebebi; toplumdaki güzellik algısının gençlikle, kadınlığınsa doğurganlıkla bağdaştırılıyor olmasıdır. Kendi ruhsal ve fizyolojik sağlığına itina göstermiş bir bayan aslolan orta yaşlarında her şeyin başladığı yerdedir. Bu dönem, erkekler için de mesleki ve entelektüel birikimlerin, tavır ve bilgelikle harmanladığı yerde her anlamda tekrardan doğuştur.
Son Dakika Haberler