Çocuk hastalıkları için en eleştiri ay: Eylül ayı!

Eylül ayıyla beraber mevsim geçişlerinin başlaması ve okulların açılmasıyla çocuk hastalıklarında eleştiri ay eylül ayı olarak belirtiliyor. Son yıllarda korona virüs, influenza denilen virüsler, nezle virüsleri, bugünlerde fazlaca görülen el, ayak hastalıkları benzer biçimde virüsler, suçiçeği, kızamık benzer biçimde hastalıkların hepsi virüs hastalıkları. Bunların hedef kitlesi ise çocuklar. Zira hem evlatların bağışıklık sistemleri yeterince gelişmemiş durumda hem de çocuklar toplu yaşamaya yetişkinlerden daha çok uygun. Zira kreşe, anaokuluna, ilkokula, parka, bahçeye gidiyorlar. Birinin hasta olması demek diğerlerinin de yüzde 80-90 oranında 3-5 gün içinde hasta olması anlamına geliyor. Bundan dolayı uzmanlar çocuk hastalıkları için en eleştiri ayın eylül bulunduğunu belirtiyor.
Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Hakan Onur, Eylül ayıyla beraber mevsim geçişlerinin başlaması ve okulların açılmasıyla çocuk hastalıklarında eleştiri ay bulunduğunu belirterek uyarılardı bulunmuş oldu. Sıcak havaların düşmeye doğru gitmesi ve okulların açılmasıyla beraber evlatların sık hastalanılmış olduğu bir döneme girdik. Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Hakan Onur, iki senedir dünya üstünde belirgin bir tesir oluşturan Covid-19 salgınıyla birlikte artık her insanın virüsler ve enfeksiyon hastalıkları mevzusunda azca ya da fazlaca bilgiye haiz bulunduğunu söylemiş oldu. Dr. Onur, özelikle hijyenin, izolasyonun ne kadar mühim olduğu mevzusunda kapanmayla beraber hastalıklarda, özelikle çocuk hastalıklarında belirgin bir azalmanın Covid-19 döneminde görüldüğünü hatırlattı.
Dr. Onur, geçen yılla birlikte kapatmaların artık kalmaması, kreşlerin, anaokulların, ilk ve orta öğretim eğitiminin başlamasıyla birlikte özelikle 1-4 yaş arasındaki çocuklardan adım atmak suretiyle ortaokul çağının sonuna kadar, 13-14 yaşlarındaki çocuklarda belirgin haslıklarda, özelikle viral hastalıklarda artış gördüklerini anımsattı.
 “Dünya Sıhhat Örgütü’ne gore eğer bir çocuk 1-4 yaş içinde ve evde ise yılda 6-8 kez, bu çocuk eğer kreşe yada anaokuluna gitmeye başladıysa bu sayıları birer, ikişer kat artırarak hasta olma hakkına haiz. Dr. Onur, bu ateşlenmelerin hepsi hakkaten kötüye işaret midir? Doğal ki değildir. Zira çocukluk çağındaki enfeksiyon yüzde 80’ni virüslerdir” diyor. Son yıllarda korona virüs, influenza denilen virüsler, nezle virüsleri, bugünlerde fazlaca görülen el, ayak hastalıkları benzer biçimde virüsler, suçiçeği, kızamık benzer biçimde bunların hepsi virüs hastalıklarıdır” diyen Dr. Onur, sözlerini şöyleki sürdürdü:
 “Bunların hedef kitlesi çocuklardır. Niçin çocuklardır? Birincisi daha bağışıklık sistemleri tam gelişmemiş varlıklardır. İkincisi, toplu yaşamaya bizlerden daha çok müsaitler. Zira kreşe, anaokuluna, ilkokula, parka, bahçeye gidiyorlar. Bunlardan bir kişinin hasta olması demek diğerlerinin de yüzde 80-90 3-5 gün içinde hasta olması anlama gelir. Bu anlamda Eylül ayı bizim için fazlaca eleştiri bir aydır. Zira Eylül ayıyla birlikte mevsim değişmeye adım atar. Yazdan sonbahara geçeriz ve ani gündüz-gece farklılıkları ve virüslerin en sevilmiş olduğu şeylerdir. Aşırı sıcakta fazlaca yaşamazlar, onun için Türkiye’de Doğu, Güneydoğu benzer biçimde bölgelerde yazın pek hastalık görmeyiz.”
 Dr. Onur, “Sadece Eylül ayıyla birlikte bir mevsimin değişmesi, iki özelikle kreş ve anaokullarının, okulların başlamasıyla birlikte hususi okullarda 20-25 öğrencinin, devlet okullarında 40-50 öğrencinin bir araya gelmesi, birinin burnunun akması yüzde 50-60’ına tesir etmesi beklediğimiz bir durum. Eylül ayı benzer biçimde 6 aydan büyük her çocuğa grip aşısı yapılabilir” ifadelerinde bulunmuş oldu.
Çoğu zaman virüs hastalıkların, tedavisi olmayan hastalıklar bulunduğunu ifade eden Dr. Onur, sözlerini şöyleki tamamladı:
“Elimizde fazlaca fazla hususi ilaçlarımız yok. Yavaş yavaş üretilmeye çalışılan, özelikle araştırma ve geliştirme (AR-GE) çalışmalarıyla koronavirüs için, influenza için ağızdan verilen ilaçlar oluşturmakla birlikte gene bu hastalıkların yüzde 95-97 civarında herhangi bir ilaç verilerek tedavi edemiyoruz.
Özelikle hasta çocuğun yemesini beklemeyelim, içmesini beklemiş olalım. Onun için ne kadar fazlaca sıvı alırsa o denli iyi. Hastalıklarla çocuk bağışıklık geliştirir. Hasta olmadan bir insanoğlunun bağışıklığını sağlaması fazlaca mümkün değildir.
 Çocukluk döneminde 5 yaşlarında kadar sık hastalanan bir çocuk 6-7 yaşından sonrasında okula başladığı süre daha azca hasta olur.”

Son Dakika Haberler