Bakan Kirişci, sektör temsilcileriyle buluştu

20.09.2022 20:08 Haber Deposu: DHA Küresel ısınma, pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşına değinin ve bu sürecin arkasından dünyanın besin milliyetçiliği şeklinde bir kavramla tanıştığını belirten Bakan Kirişci, “Hepimiz ürettiğine sahiplenmek, daha fazlasını üretip kendisi için bu üretimi içerde tutmak adına bir ekip adımlar attı. Türkiye de hamdolsun 85 milyon mevcut nüfusu, 4-4,5 milyon civarında geçici statüdeki mültecileri ve 7 milyonu aşan turistleriyle beraber bu tarz şeyleri doyurmakla kalmadı. Bizim son olarak rakamlarımıza gore 8 aylık ihracatımız da 21,5 milyar dolar şeklinde üstün dereceli düzeye ulaştı. Bu bizim ziraat ürünleri alanında tarihin en yüksek oranı. 4 aylık bir periyodu de buna katarsak herhalde 30 milyar doların üstüne çıkmış olacağız.” dedi.
Ziraat alanında verilen desteklere de değinen Bakan Kirişci, mühim mevzuatların tarıma kazandırıldığını söylemiş oldu. Bitkisel üretim için mazot ve gübre, hayvansal üretim için de yem ile sınırı olan olacak şekilde verilecek desteklerin sadeleştirme gayreti içinde olacaklarını kaydeden Bakan Kirişci şöyleki konuştu: “Ziraat sektörü olarak dijitalleşmeden olabildiğince daha yüksek düzeyde istifade etmemiz gerekiyordu. Bunu e-Devlet ortamına taşıma ve bir sonraki hamlesi de gene bir mobil uygulamayla ‘Ziraat Cepte’ ya da ‘Ziraat Cebimde’ şeklinde bir mobil uygulamaya gideceğiz. İl ve ilçe müdürlüklerimize ise ziyaretler yerine oralara yalnız çay kahve içmek için gideceğiz. 1 Ekim itibariyle de inşallah ziraatçi kayıt sistemini e-devlet üstünden başlatmış olacağız. 2022 yılının mazot ve gübre desteğini de 2023’ün mart ayına bırakmayacağız. 6 ay öne çekeceğiz. Bu ayın sonu, önümüzdeki ayın başı itibariyle mazot ve gübre desteklerini sizlere ayni olarak, mazot ve gübre alımında kullanabilmeniz için bir banka kartına yüklemiş ve sizlere de bu kartları teslim etmiş olacağız. Esas daha büyük katkıyı da Ziraat Bankasının verdiği 100 bin lira limiti olan kredinin limitini de 200 bin liraya çıkarıyoruz. Ve bu 200 bin lira kredinin de 100 bin liralık kısmını yüzde 50’sini karta yükleyeceğiz. Üreticimiz bunu yalnız mazot ve gübre alımında kullanacak.”
Tarıma kazandırılan mühim mevzuatların olduğuna dikkat çeken Bakan Kirişci, “Bunların başlangıcında da TARSİM geliyor. TARSİM ile ilgili maalesef bizim arzuladığımız vatandaşın bir ilgisinin olmadığını görüyoruz. Bu mevzuda ben kendi teşkilatlarımı da mutlak suretle üreticilerimizi sigorta yaptırma mevzusunda cesaretlendirmelerini ve yönlendirmelerini isterim. Öteki bir mevzu ise sözleşmeli üretim. Bu bizim ziraat sektörü için oldukca konuşuldu. Şeker pancarında bir sözleşmeli üretim var. Biz sözleşmeli üretim mevzuatını başka mevzuatlarla desteklemeye çalışacağız.” diye konuştu.

Son Dakika Haberler