Alımlı kırtasiye ürünlerindeki kanser tehlikesine dikkat

04.09.2022 11:47 Haber Deposu: İHA Okul alışverişi için raflarda yerini alan çeşit çeşit kırtasiye malzemeleri için hem veliler hem de öğrencileri tatlı bir telaş sarmış durumda. Günden güne gelişen üretim teknolojisi ile de kalemden silgiye, defterden çantaya tüm ürünler daha çok göze hitap edebilmesi için değişik renkleri ve şekilleri ile her yaşa hitap eder oldu. Bu göze çarpan malzemelerin muhteviyatında kullanılan kimyasal bileşenler hakkında uyarılarda bulunan Dr. Öğretim Üyesi Hilal Kuday, devamlı kullanım durumunda hem solunum hem de üreme problemlerine yol açabileceğini aktararak, “Kanser hastalıklarına kadar problemler görülebiliyor” dedi.
Dr. Öğretim Üyesi Hilal Kuday meydana getirilen araştırmalar sonucu içerikte bulunan kimyasalların yaşatabileceği sıhhat sorunları ile ilgili; “Bu ürünler için belirli yönetmelikler var. Kokulu silgi, defter, kalem, kalemlik, plastik suluklar ve beslenme çantaları benzer biçimde ürünlerin içinde meydana getirilen araştırmalar sonucunda toluen, asetofenon, benzaldehit, polisiklik aromatik bileşikler, uçucu organik bileşikler ya da kurşun, kadmiyum benzer biçimde ağır metallerin bulunmuş olduğu tespit edildi. Kimyasal olmadan olmaz üretimde doğal olarak ki de gerekiyor sadece bunların devamlı kullanımında bu malzemeleri kullanan kişilerde zaman içinde sıhhat sorunları oluşabiliyor. Bilhassa alerjik reaksiyonlar sonucu cilt hassasiyetleri, gözde tahriş, uzun soluklu kullanımda ise bilhassa uçucu organik bileşikler içeren kokulu malzemeler solumaya bağlı olarak ilk etapta baş ağrısı sonrasında solunum yolu hastalıkları, üreme sorunları hatta kanser hastalıkları benzer biçimde problemler görülebiliyor” dedi. “Bu bileşenler kesinlikle olmamalı”
Bazı bileşenlere bilhassa dikkat edilmesi icap ettiğini de aktaran Hilal Kuday, “Tecim Bakanlığının hazırlamış olduğu Oyuncak Güvenliği Yönetmeliği’ne bakılırsa kırtasiye malzemelerinin bazı kimyasal bileşikleri içermemesi gerekiyor. Sözgelişi ksilol, benzil benzoat benzer biçimde bileşikleri kesinlikle içermemesi gerekiyor. Sadece bazı maddeler ise imalat esnasında duyarlılık oluşturmayacak şekilde yaratı oranda bulunabiliyor. Bunlar içinde D-limonen benzer biçimde bileşikler bulunmaktadır. Bunlar için belirlenen miktarlar yönetmelik kapsamında belirtilmiştir. Limitlere uyulduğu müddetçe tercih edilebilir” şeklinde konuştu.
“TSE ve CE simgeleri olmalı, etiket okuması ve araştırması yapılmalı”
Doğru ürünlerin tercih edilmesi için nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında da tavsiyelerde bulunan Kuday, “Genel olarak ürünün ambalajında ya da etiketinde ürünlerin içinde ne olduğu yazar. Kullanma talimatı ve kılavuzlarına bakılması gerekiyor. Ek olarak Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve CE simgelerinin ürünler üstünde yer almasına dikkat etmeliyiz. Şundan dolayı Tecim Bakanlığı bu ürünlerdeki kimyasalların miktarını denetim ediyor. CE simgesi de Avrupa Birliği Standartlarının sağlandığını ifade eden bir simgedir. Bu iki simge var ise o ürünü daha rahat satın alabiliriz” dedi. Kuday, ek olarak www.gubis.gov.tr adresinden de ürünlerin denetim edilebileceğini, satın alınamayacak olan ürünler için detaylı bilgilerin site içinde bulunabileceğini aktardı.
“Daha renkli ve kokulu ürünlere dikkat”
Son olarak daha renkli ve kokulu ürünlerin sıhhat açısından daha zararı dokunan olabileceğini hatırlatan Kuday, “Genel olarak renkli bileşikler azo boyar madde içeriyorlar. Bunlar nitro grubu içeren ürünler. Bunlar da renkli ve parlak oluyorlar. Kokular açısından da bakıldığında sözgelişi alerjik tepki maddesi benzaldehit içeriyor. Yapıt miktarın üstünde olduğunda alerjik reaksiyona sebep oluyor. Hatta toluen kanserojen madde belirlenen miktarların üstünde ise direk kansere yol açabiliyor. Genel olarak kimyasal bileşikler eğer olmazsa olmazımız fakat belirli bir limitleri var, yönetmeliklere uyan malzemeleri araştırarak kırtasiye alışverişlerini yaparlarsa rahat ve sıhhatli bir eğitim yaşamı geçirmiş olurlar” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Son Dakika Haberler