Aday ilanında en erken tarih aralık

Altılı masanın cumhurbaşkanı adayına ilişkin tartışmalar sürerken, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in katılmış olduğu bir programda “Talibi ne süre açıklayacaksınız?” sorusuna verdiği cevap, gözleri altı liderin ikinci tur görüşmelerinin ilkini gerçekleştirecekleri 2 Ekim geçmişine çevirdi. Akşener’in aday açıklamasının geçmişine ilişkin sual üstüne “2 Ekim’de bunu söz söyleyeceğim” demesine rağmen, partilerin kurmayları erken seçimin gündeme gelip gelmemesine bağlı olarak bu mevzuda en erken tarih olarak 2022’nin aralık ya da 2023’ün ocak ayına işaret ediyor.
Altılı masa 2 Ekim Pazar günü saat 14.00’de CHP Genel Merkezi’nde toplanacak. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, toplantı öncesi hem çağrı hem de gündem önerilerini almak suretiyle beş lideri tek tek ziyaret edecek. Sadece Akşener’in yarattığı beklentinin aksine, 2 Ekim’deki toplantının gündeminde aday ismiyle ilgili bir başlığın yer alması beklenmiyor. Partilerin kurmayları, ortak adayın açıklanacağı tarihin, seçimin zamanında yapılması halinde en erken 2023 ocak ya da şubat ayı olacağını ifade ederken, seçimin mayısa çekilmesi durumunda ise aralık ayında adayın açıklanabileceği belirtiliyor. Kurmaylar, “Son ana kadar aday açıklanmayacağı benzer biçimde son ana kadar bir isimle partiler kendisini bağlamaz. Fakat elbet partilerin aday olarak görmek istedikleri kişilerin piar emekleri olacak” değerlendirmesini yapıyor.
TOPLANTININ GÜNDEMİ
2 Ekim’de yapılacak görüşmede, ortak ilkelerin, politikaların konuşulacağı ifade ediliyor. Cumhurbaşkanı adayının adı değil fakat parlamenter sisteme geçiş sürecinde ülkeyi iyi mi yöneteceği, yetkileri, yapması ihtiyaç duyulan işler benzer biçimde detayların değerlendirilebileceği belirtiliyor.
ORTAK ADAY NASIL BELİRLENECEK?
Ortak adayın iyi mi belirleneceğine ilişkin de birkaç formül konuşuluyor. Kurmaylar, “Seçeneklerden bir tanesi aday gösterilecek kişinin kamuoyu desteği. Fakat tek başına o da değil. Altı partiye, millete, devlete, kurum, kuruluşlara, bürokrasiye itimat veren bir isim olması lazım. ‘Yüzde 50 artı 1’ açısından itimat dediğiniz o, millete de itimat vermesi lazım. Yüzde 50 artı 1’i alamıyorsa istediği kadar Türkiye’nin meselelerine vakıf olsun işe yaramayacak. Hem masanın itimatını hem devletin itimatını hem kamuoyunun hem milletin itimatını kazanabilecek bir isim olması gerekiyor” değerlendirmesini yapıyor.
Anket seçeneğine ilişkin de, “Anket altı şahıs, on şahıs yarışa girsin, en yüksek oyu kim alsın, o şekilde bir emek verme olmaz. Bir tek olabilecek adların kamuoyu desteği görülmek istenir. Yoksa anketten kim çıkıyor, haydi masada konuşalım değil” görüşü dile getiriliyor. Kurmaylar adayın açıklanacağı tarihe yakın ihtimaller içinde isim ya da adların kamuoyunda daha yoğun tartışılacağına işaret ederek, “Kamuoyunun iyi mi yaklaştığı görülür” değerlendirmesini de yapıyor.

Son Dakika Haberler